Sezóna zberu byliniek je naplno rozbehnutá a mnohým z nás v hlave vyvstáva otázka: Ako tie voňavé poklady prírody čo najefektívnejšie uskladniť, aby nám vydržali čo najdlhšie? Veď bola by škoda nechať ich zvädnúť alebo splesnivieť len preto, že sme ich nesprávne uskladnili. V tomto článku sa preto pozrieme na osvedčené metódy konzervácie byliniek.
Sušenie
Sušenie je pravdepodobne najznámejší a najpoužívanejší spôsob uchovávania byliniek. Vhodné je pre väčšinu druhov s výnimkou tých veľmi šťavnatých, ako je napr. bazalka. Postup je jednoduchý:
- Zber – Bylinky zbierajte za suchého počasia, najlepšie dopoludnia, keď už oschla rosa, no slnko ešte nie je priame. Nikdy ich nezbierajte mokré, začali by hniť.
- Čistenie – Stonky s listami zľahka očistite od hliny a iných nečistôt. Odporúča sa ich neopláchnuť, voda by totiž nariedila arómu. Namiesto toho ich jemne oklepte alebo otraste.
- Rozloženie – Sušiť môžete buď celé vetvičky spolu so stonkou alebo len jednotlivé lístky. Rozložte ich v tenkej vrstve na sito, plech alebo špeciálny sušiaci rošt. Podložku vysteľte papierom.
- Sušenie – Bylinky sušte na teplom, suchom a dobre vetranom mieste bez priameho slnečného svitu. Teplota by nemala presiahnuť 35 °C, inak sa aróma vyparí. Sušenie trvá cca 2 až 7 dní.
Tip: Pri sušení byliniek v rúre je dôležité udržiavať teplotu do 35 °C a nechať dvierka pootvorené, aby sa predišlo strate esenciálnych olejov a arómy.
- Kontrola – Priebežne bylinky kontrolujte. Správne usušené bylinky sú krehké, ale nedrvia sa. Ak sa ohýbajú, sušte ešte ďalej.
- Skladovanie – Usušené bylinky skladujte celé v uzatvárateľných nádobách z nerezu, plastu alebo tmavého skla. Umiestnite ich do chladnej, tmavej komory alebo skrine. Takto vydrží väčšina byliniek 1 rok, niektoré až 2 roky.
Tip: Najlepšie je skladovať sušené bylinky v tmavých, vzduchotesných nádobách, ako sú sklenené poháre s tesniacimi vrchnákmi, na suchom a chladnom mieste.
Mrazenie
Mrazenie je vhodné najmä pre bylinky, ktoré neznášajú sušenie ako bazalka, koriander, petržlenová vňať či pažítka. Výhodou je, že si uchovajú čerstvú chuť, farbu aj vôňu.
- Príprava – Bylinky dôkladne umyte pod studenou tečúcou vodou a nechajte oschnúť na utierke alebo ich vysušte v šalátovej odstredivke.
- Sekanie – Lístky byliniek nasekajte nadrobno, ale nestláčajte ich, aby nepustili šťavu. Môžete ich aj rozmixovať na pastu.
- Plnenie – Nasekanými bylinkami plňte formičky na ľad. Pre ľahšie vyberanie vyložte formičky mikroténovým vreckom alebo potravinárskou fóliou.
- Mrazenie – Formičky vložte do mrazničky aspoň na 12 hodín. Potom vyklopte bylinky z foriem a skladujte ich v plastových dózach, ktoré udržia arómu a nepustia k bylinkám vzduch.
Nakladanie
Nakladanie je ideálne pre šťavnaté bylinky – bazalku, saturejku, majorán a všetky druhy mäty. Zaručí vám, že si zachovajú arómu, chuť aj farbu počas celého roka.
- Príprava – Bylinky preberte, odstráňte zvädnuté lístky, umyte ich a vysušte v čistej utierke.
- Krájanie – Stonky byliniek nakrájajte na menšie kúsky tak, aby ste ich mohli vložené do pohára posypať soľou. Pridať môžete aj čierne alebo nové korenie.
- Nakladanie – Do čistých pohárov naukladajte vrstvy byliniek, korenia a soli. Na každú 1 až 2 cm hrubú vrstvu byliniek dajte 1 polievkovú lyžicu soli. Posledná vrstva má byť vždy soľ.
- Zaliatie – Naložené bylinky zalejte vriacou prevarenou vodou a nechajte do druhého dňa stáť pri izbovej teplote.
- Skladovanie – Poháre pevne uzavrite a skladujte ich v chlade a tme, napr. v pivnici. Nakladané bylinky vydržia rok aj viac. Pred použitím ich dôkladne opláchnite.
Olej a maslo
Máte viac čerstvých byliniek, ako by ste stihli spotrebovať? Nevadí, dajte ich do oleja alebo masla a užite si ich fantastickú chuť i vôňu ešte dlho potom.
Bylinkový olej
- Príprava fľaše – Sklenenú fľašu aj s vrchnákom sterilizujte 20 min vo vriacej vode. Nechajte vychladnúť a dôkladne osušte.
- Bylinky – Bylinky dôkladne umyte, osušte a nakrájajte na kúsky. Pre liter oleja budete potrebovať asi 2 hrnčeky nasekaných byliniek.
- Plnenie fľaše – Fľašu po okraj naplňte bylinkami tak, aby v nej nezostali vzduchové bubliny. Ešte lepšie bude, ak bylinky rozmixujete.
- Zaliatie – Bylinky prelejte kvalitným olejom (olivovým, slnečnicovým, repkovým) a tesne uzavrite. Premiešajte a nechajte 5 až 6 týždňov stáť na svetle.
- Filtrácia – Nakoniec olej prefiltrujte cez gázu, vložte do čistej fľaše a skladujte v chlade. Vydrží minimálne 3 mesiace.
Bylinkové maslo
- Príprava byliniek – Bylinky umyte, osušte a nasekajte alebo rozsekajte v mlynčeku. Môžete ich aj ľahko oblanšírovať (sparte vriacou vodou a schlaďte v studenej).
- Miešanie – Mäkké maslo vymiešajte s nasekanými bylinkami v pomere cca 250 g masla na 2 až 3 polievkové lyžice byliniek. Osoľte a okoreňte.
- Tvarovanie – Bylinkové maslo naplňte do formičiek alebo vytvarujte valčeky, zabaľte ich do potravinárskej fólie. Skladujte v chladničke max. 2 týždne alebo zmrazte.
Tip: Takto upravené maslo je skvelé na dochucovanie mäsa, rýb, zeleniny, ale chutí aj natrené na čerstvom pečive.
Bylinky sú nenahraditeľnou súčasťou našej kuchyne, ale aj domácej lekárničky. Sušením, mrazením, nakladaním či pridaním do oleja alebo masla si môžete vychutnávať ich lahodnú chuť a čerpať z ich blahodarných účinkov celý rok. Uskladniť bylinky zvládne naozaj každý.