Dokážete vymenovať všetkých päť potravín, ktoré ľudia bežne grilujú, aj keď to nie je správny postup? Obzvlášť jedna z nich vás veľmi prekvapí, stavíme sa, že aj vy ste ju skúšali na grile pripravovať. Nesprávne zvoleným postupom môžete celý pokrm pokaziť. Zistite, ktoré potraviny na gril nepatria.
Hamburgery
Grilovanie hamburgerov môžeme vidieť v mnohých amerických filmoch, a tak nás ani nenapadne, že to nie je najvhodnejší spôsob ich prípravy. Hamburgery je totiž najlepšie pripravovať na kvalitnej liatinovej panvici. Dôvod? Pri grilovaní z nich odkvapkáva tuk a šťava, z grilu nebudú skrátka chutiť tak dobre. Bryan Voltaggio, majiteľ americkej steakovej reštaurácie hovorí: „Môj brat Michael a ja sme zaradili hamburgery na naše reštauračné menu, ale nerobíme ich na grile, a to ani doma. Namiesto toho používame liatinovú dosku alebo panvicu so silným dnom. Mäso sa rovnomerne opraží a vy budete mať vždy dokonale šťavnatý hamburger.“
S jeho názorom sa stotožňuje aj newyorský šéfkuchár Gray Brooks, ktorý odporúča: „Negrilujte burgre. V ohni skončí príliš veľa lahodného hovädzieho tuku. Keď sú hamburgery rozpálené na plochom povrchu alebo na liatinovej panvici, tento tuk sa roztaví a pomôže vytvoriť naozaj peknú krustu. Pokiaľ chcete variť hamburgery na grile, položte na gril liatinový rošt. Môžete ich tiež grilovať spolu s cibuľou, to je skvelý spôsob, ako hamburger prevoňať dymovou arómou.“
Lúpané krevety
U kreviet je potrebné rozlišovať, či sú v škrupine alebo lúpané. Krevety v škrupine grilovať môžete, tie lúpané však nie, a to ani tie, ktoré ste predtým marinovali. Lúpané krevety pripravené týmto spôsobom budú suché a nedobré. Šéfkuchár Ford Fry sa rozčuľuje nad týmto častým omylom: „Vidíte to všade a je to hrozné. Mäso kreviet je príliš náchylné na vysychanie, keď ho vložíte na horúci gril, či už je marinované alebo nie. Krevety volajú po tom, aby boli jemne a láskyplne varené na masle. Ak niekto trvá na grilovaných krevetách, nech ich jemne opečie na priamom ohni a potom ich vloží do kúpeľa s maslom.“
Slanina
Kto by nemiloval opečenú slaninu? Možno vás napadlo, že by ste mohli vyskúšať jej prípravu na grile, s dymovou arómou predsa musí chutiť úžasne a bude dokonale chrumkavá. Ale pozor, grilovanie slaniny môže predstavovať zdravotné riziko. Na grilovanie všeobecne sa nehodí mäso nakladané do soľných roztokov. Pôsobením žiary sa z neho totiž môžu začať uvoľňovať rakovinotvorné látky, tuk bude odkvapkávať do horúceho uhlia a tým môže vzniknúť dym plný škodlivín. Je však možné si ku grilu zaobstarať špeciálne záchytné misky. Šéfkuchári sa však prikláňajú k tomu, že slaninu je najlepšie pripravovať klasicky na panvici.
Ananás
Ananás síce grilovať môžete bez toho, že by ste pokazili jeho chuť, ale podľa amerického šéfkuchára Davida Guasa sa to rozhodne neoplatí: „Je to viac práce ako úžitku. V závislosti od zrelosti plodov sa ovocie môže začať rozpadať. Gril je tiež nutné predtým dôkladne očistiť, aby ovocie nenasalo chuť akéhokoľvek mäsa či ryby, ktoré ste tam opekali predtým. A potom budete zase musieť dôkladne vyčistiť gril, až budete hotoví.“
Tortilly
Tortilla sa skvele hodí ako príloha k mäsám, takže sa možno aj vy pohrávate s myšlienkou, že ju opečiete na grile – aké ľahké a rýchle. Newyorský šéfkuchár Julian Medina vás od toho však zrádza: „Nikdy by ste tortilly nemali dávať na gril, urobia ich to tvrdými a tuhými. Namiesto toho použite platničku či planchu, aby ste tortilly rovnomerne zahriali, plochý povrch im pomáha udržiavať vláčnosť.“