Tipy, ako bylinky natrhať vo voľnej prírode aby skutočne pomáhali

Čerstvé bylinky dodajú každému pokrmu úžasnú chuť a vôňu. Vypestovať si ich môžete buď sama doma na balkóne či záhradke, alebo podniknúť výpravu ako „babka korenárka“ a natrhať si ich vo voľnej prírode. Ich sezóna totiž práve začína, tak choďte do toho!

Ako najlepšie bylinky zbierať? Čomu sa vyvarovať? A ako ich skladovať? Prečítajte si bylinkárske desatoro!

  1. Bylinkárske výpravy podnikajte výhradne do miest, ktoré nie sú znečistené
    prachom, výfukovými plynmi, chemikáliami či inými toxickými látkami. Rozhodne teda nič nezbierajte blízko frekventovaných ciest a parkovísk, v priemyselných oblastiach, v centrách miest, v parkoch, kam ľudia chodia venčiť psy, alebo kde sa zdržujú narkomani a pod.
  2. Zbierajte za pekného slnečného a suchého počasia
    Po daždi vždy aspoň deň počkajte, aby rastliny stačili prirodzene uschnúť. Najlepšie je vyjsť si na ne zhruba medzi 11. až 14. hodinou. Obsah účinných látok sa totiž počas dňa mení – od rána stúpa, okolo poludnia vrcholí a potom zase klesá.
  3. Rastliny, z ktorých sa používajú listy
    (materiná dúška, mäta, šalvia a i.), trhajte tesne predtým, než rozkvitnú – v tom čase sú najaromatickejšie a zároveň je v nich najviac bioaktívnych zložiek. Tie, ktoré sa zbierajú na kvet (napríklad nechtík, divozel, slez), zbierajte až vtedy, keď plne rozkvitnú.
  4. Buďte šetrní – rastlinky odtrhnite opatrne,
    aby ste ich nevytiahli aj s koreňom, alebo ich odrežte kúsok nad zemou, poprípade kvety odstrihnite nožnicami. Nikdy na jednom mieste nevyšklbajte všetko, nech tam byliny nájdete aj na budúci rok a nech zostane niečo aj pre ostatných a ako pastva pre zvieratá aj pre ľudské oči a nos!
  5. Na bylinky si vezmite vzdušnú nádobu,
    najlepšie prútený košík, do ktorého ich môžete ľahko vkladať a kde sa nebudú tiesniť a nehrozí im zaparenie. Povädnuté, pokrčené a polámané byliny strácajú na kvalite. Preto vždy natrhajte len toľko, koľko dokážete ihneď spracovať. Pre ďalšiu dávku si môžete vyjsť zase inokedy.
  6. Pred sušením rastliny neumývajte,
    to ich znehodnocuje. Sušte ich na vzdušnom, teplom, suchom a tienistom mieste – najlepšie tam, kde prúdi vzduch. Nikdy nie na priamom slnku a pri teplote nad 40 °C.
  7. Dôkladne usušené byliny uložte
    v dobre uzatvárateľných sklenených alebo keramických nádobách. Plátené vrecká sú menej vhodné – môže sa do nich dostať prach alebo rôzny hmyz. Nepoužívajte ani plastové či kovové nádoby.
  8. Sušené bylinky rozdrvte alebo rozomnite medzi prstami
    až tesne pred použitím – ich aróma potom bude výraznejšia. Ak zistíte, že vám obsah nádoby začal plesnivieť (pretože ste rastliny uložili nedokonale usušené), všetko vyhoďte!
  9. Okrem sušenia je možné nazbierané bylinky tiež zamraziť.
    Predtým ich však nekrájajte a nelámte, nech sa nevytratia účinné látky. Iba ich opatrne zviňte, voľne uložte do plastového vrecka a dajte do mrazničky s najvyšším stupňom mrazenia (v záujme kvality by malo prebehnúť čo najrýchlejšie).
  10. Niektoré rastliny môžete čerstvo nazbierané spracovať inak
    Možno z nich pripraviť napríklad olej (ľubovníkový, nechtíkový a i.), sirup (skorocelový) alebo želé (tzv. púpavový, sedmokráskový a i. med). Niektoré sa dajú naložiť do sladkokyslého nálevu (púpatá sedmokrások, mladé nažky javora), poprípade do soli (cesnak medvedí, bršlice kozia noha) či cukru (okvetné plátky šípkových ruží ai). Stále zostanú zdravé!

Latest articles

Similar articles